Grafinetin syyskokouksen kuulumisia

5.12.2020 klo 06:00


Puheenjohtajan katsaus menneeseen ja kurkistus tulevaan vuoteen 2021.

Kuluva vuosi on ollut poikkeuksellinen Grafinetin toiminnassa. Monia kursseja ja tapahtumia on jouduttu perumaan, siirtämään tai järjestämään uudella tavalla koronan johdosta. Lauantaina 28.11. pidettiin Grafinetin hallituksen kokous, syyskokous ja uuden hallituksen järjestäytymiskokous. Kokousputki, joka normaalisti pidetään kahden – kolmen päivän mittaisena, tiivistettiin ja pidettiin yhden päivän aikana käsitellen vain ne päätettävät asiat, jotka tulee käsitellä kuluvan vuoden puolella.

Hallituksen päivä käynnistyi lauantaina klo 10 alkaneella kokouksella, jossa käsiteltiin työehto- ja talousasioita sekä saapuneet koulutusapurahahakemukset ja luottamusmiesilmoitukset. Toimintasuunnitelmaan ja talousarvioon tehtiin viimeiset päivitykset ja hyväksyttiin esitettäväksi syyskokoukselle. Lisäksi käsiteltiin Teollisuusliitosta saapuneet uutiskirjeet ja kuultiin tilannekatsaus käynnissä olevasta Grafinetin jäsenkampanjasta. Koulutusapurahahakemuksia saapui määräaikaan mennessä viisi, joista neljä täytti apurahan sääntöjen kriteerit. Apurahan hakijoille ilmoitetaan hallituksen päätös henkilökohtaisesti.

Grafinetin syyskokous ja sen jälkeen pidetty hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin läsnä- ja etäkokouksen yhdistelminä.
Syyskokouksen ilmoitusasioissa käsiteltiin Teollisuusliiton valtuuston 24.11. kokouksessa tehdyt päätökset. Teollisuusliiton valtuusto käsitteli ja hyväksyi 24.11. kokouksessaan liiton ensi vuoden toiminnan painopisteiksi järjestäytymisen ja sen edistämisen, työehtosopimuksien ja neuvottelutoiminnan kehittämisen, organisaation arvioinnin ja kehittämisen sekä kuntavaalit 2021.

Teollisuusliiton valtuusto hyväksyi, että ammattiosastoille palautetaan jäsenmaksuja ylimääräisenä jäsenmaksupalautuksena. Grafinet kattaa ylimääräisellä  palautuksella osaston järjestämien kurssien kustannuksia ja lisää jäsenille tarjottavia osaston jäsenetuja.

Valtuusto päätti vuoden 2021 kokonaisjäsenmaksuksi 1,33 prosenttia (vuonna 2020 1,35 %). Kokonaisjäsenmaksu sisältää liiton, ammattiosaston ja työttömyyskassan osuudet.

Teollisuusliiton jäsenvakuutukset siirtyvät Vakuutusyhtiö Turvaan 1.1.2021. Jäsenet saavat loppuvuoden aikana uuden jäsenkortin vuosille 2021 – 2022.

Syyskokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin osaston toimintasuunnitelma ja talousarvio. Toimintasuunnitelman mukaisesti tulevalla toimikaudella keskitytään työehtosopimuksen valvontaan, edunvalvonnan kehittämiseen sekä jäsenpitoon ja -hankintaan. Nämä ovat yhteisiä painopisteitä Teollisuusliiton kanssa.
Marras-joulukuussa valitaan luottamusmiehet kaudelle 2021 – 2022, syksyllä 2021 valitaan työsuojeluvaltuutetut kaudelle 2022 – 2023. Kattava luottamushenkilöverkosto on yksi edunvalvonnan kivijalka. Grafinet järjestää luottamushenkilöille vuonna 2021 yhdistetyn koulutus- ja vapaa-ajan matkan.

Jäsenpidosta huolehditaan muun muassa järjestämällä omia kursseja ja tapahtumia sekä järjestämällä Yhteistyöryhmien ay-kouluja. Uutena osaston jäsenetuna tarjotaan mahdollisuutta tilata Grafinetin kautta Museokortti jäsenetuhintaan.  Aktiivinen tiedottaminen on  yksi tärkeistä jäsenpalvelun muodoista. Suosittelemme jäseniä tilaamaan Grafinetin uutiskirjeen sähköpostiin ja liittymään osaston Facebook-ryhmään.

Grafinetin vuoden 2021 toiminta?
Tavoitteena on järjestää jäsenille sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset Turussa ja Oulussa. Turussa järjestettävä kokous sisältäisi koronatilanteen salliessa myös risteilyn Ruotsiin. Panostamme jäsenten hyvinvointiin järjestämällä liikuntaviikonlopun Repoveden kansallispuiston maisemissa sekä Pohjois-Suomessa Teollisuusliiton asuntohotelli Metallikerossa Pyhätunturilla.
Järjestämme kaksi asiapainotteista kurssia. Ensimmäisellä kurssilla paneudutaan videointiin ja kuvankäsittelyyn. Jälkimmäisen kurssin aiheena on psykososiaalinen kuormitus toimisto- ja asiantuntijatyössä. Vapaamuotoisimpina tapahtumina on muun muassa Teollisuusliiton jäsenristeily huhtikuussa, kaupunkiloma ja teatteri-illat marras-joulukuussa.

Hallitus seuraa tarkkaan Covid -19 tilanteen kehittymistä ja tekee tarvittaessa muutoksia suunnitelmiin.

Syyskokouksessa päätettiin hallituksen toimikauden pituudeksi yksi vuosi.

Grafinetin hallitus vuonna 2021:

puheenjohtajahenkilökohtainen varajäsen
Pircklén Tuija,
Sanoma Media Finland Oy
Ojala Anne,
Sanoma Oyj
  
hallituksen varsinainen jäsenhenkilökohtainen varajäsen
Ikonen Seena,
Mediatalo Esa
Lindstam Emmi,
Mediatalo Esa
Jokinen Mari,
PKS Jakelu Oy
Marttinen Jaana,
Sanoma Media Finland Oy
Koivisto Anu,
Kaakon Viestintä Oy
Leppänen Riitta,
Ilves Jakelu Oy
Mäkinen Sanna,
Sanoma Media Finland Oy
Rissanen Petri,
Sanoma Media Finland Oy
Ojala Sari,
Kustannus Oy Demokraatti
Peuralahti Marianne
Peltomäki Jarmo,
TS-Yhtymä Oy
Vesala Niina
Yletyinen Leena,
Oikotie Oy 
Mönkkönen Katja,
Savon Media OySyyskokouksessa luovutti Riitta Koskinen, Teollisuusliiton Media- ja painoalan työntekijöiden sopimusasiantuntija, Viestintäalan toimihenkilöt Grafinet ry:lle Teollisuusliiton esityksestä Kansan Sivistysrahaston alla toimivan Media-alan rahaston vuoden 2020 palkinnon.  Grafinet tiedottaa myöhemmin keväällä palkinnon kohdentamisesta.

Uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidettiin välittömästi syyskokouksen jälkeen. Järjestäytymiskokouksessa valittiin ammattiosaston varapuheenjohtajaksi ja tiedotussihteeriksi Sari Ojala, sihteeriksi Leena Yletyinen, taloudenhoitajaksi Marianne Peuralahti, kansainvälisistä asioista vastaavaksi Seena Ikonen. Puheenjohtaja toimii lisäksi kirjeenvaihtajana, jäsenhuoltajana ja naisjaoston vastaavana.
Sari Ojala ja Tuija Pircklén valittiin Grafinetin edustajiksi Yhteistyöryhmä Heskivan toimikuntaan.

 

Kuluva vuosi on ollut raskas monelle Grafinetin jäsenelle ja hänen lähipiirilleen. Osalla alan työpaikkoja on käyty yhteistoimintaneuvotteluita ja jäseniä on ollut lomautettuna. Samaan aikaan toisaalla on työmäärä kasvanut. Toivon, että jokainen Teistä saa levättyä joulun pyhien aikana ja että vuosi 2021 tuo tullessaan parempia aikoja.

Toivottavasti ensi vuoden Tapahtumakalenterissamme on sinulle mieluista toimintaa!
Tervetuloa mukaan vuonna 2021!
 

Tuija Pircklén, puheenjohtaja, Viestintäalan toimihenkilöt Grafinet ry